Články se štítkem: nebezpečné potraviny

Kaufland v Kolíně opět otevřen

03.05.2011 | Kaufland v Kolíně nedostatky napravil, SZPI povolila prodejnu opět otevřít.

Inspekce uzavřela prodejnu Kaufland

02.05.2011 | SZPI uzavřela prodejnu Kaufland v Kolíně, inspektoři našli na prodejní ploše myší trus.

Závadné belgické vepřové

27.04.2011 | Než belgické dozorové orgány zjistily 8. 3. a potvrdily 12. 4. nadlimitní obsah sulfadiazinu ve vepřovém mase, již směřovalo na trh, a to i do ČR. Tuto informaci belgické orgány zveřejnily Systémem rychlého varování – RASFF až dne 18. 4., a to byl signál pro naši Státní veterinární správu. Ze dvou zásilek ve výši 34 000 kg bylo dosud pozastaveno 26 000 kg, což znamená zákaz uvedení do oběhu.

Z trhu byla stažena lísková jádra napadená škůdci

22.03.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádění do oběhu výrobku NATURE PARK Lísková jádra (DMT 28. 7. 2012, balení 100 g) původem z Gruzie. Lísková jádra byla napadena dospělým hmyzem a larvami. V jednotlivých balíčcích byly dále zjištěny stopy po působení hmyzu, a to například pavučinky, poškozené plody či zbytky po činnosti larev.

SZPI nepropustila do oběhu kontaminované rozinky z Číny

21.03.2011 | Inspektorům Státní zemědělské a potravinářské inspekce se v uplynulých dnech podařilo ve spolupráci s Celní správou ČR zadržet zásilku rozinek z Číny, která mířila na evropský trh. Laboratorními rozbory byla v rozinkách zjištěna přítomnost cizorodých látek, konkrétně minerálních olejů. Přítomnost minerálních olejů v jakékoliv potravině je nežádoucí, neboť se jedná o směs uhlovodíků ropného původu a potraviny takto kontaminované nejsou vhodné k lidské spotřebě.

Z trhu byl stažen pudinkový dezert z Polska s plísní

21.03.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala uvádění do oběhu výrobku Dr. Oetker PAULA Choco (velikost výrobku 400 g - jedná se o balení po 4 kusech (4x100 g), označení šarží L 16 6Y 4/5 a L 17 9Y 4/5, datum použitelnosti 24. 3. 2011) původem z Polska. Inspektoři SZPI na povrchu uvedené potraviny zjistili výskyt plísně.

Z trhu byla stažena jádra piniových oříšků

10.03.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stažení z oběhu výrobku “Jádra piniových oříšků“ původem z Číny (balení o hmotnosti 50 g, datum minimální trvanlivosti do 25. 4. 2011, šarže L011). Inspektoři SZPI zjistili, že se po požití této potraviny projeví nepříjemná hořká pachuť v ústech, která přetrvává až po dobu několika dní a zesiluje zejména při konzumaci jakékoli jiné potraviny. Poté sama od sebe odezní.

Dm drogerie markt stahuje z trhu závadné šarže čtyř potravin

07.03.2011 | Drogistický řetězec dm drogerie markt stahuje z trhu závadné šarže čtyř potravinových výrobků - směsi semen, červené čočky, žluté čočky a kousků brusinek a kokosu v kakaové polevě. Na svých webových stránkách o tom informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle ní měly šarže různé závady - od obsahu výměšků hmyzu po špatný obal.

Další prodejna je rájem myší, tentokráte Lidl v Prostějově

24.02.2011 | Není to ani co týden Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala o uzavření dvou provozoven ve Středočeském kraji z důvodu nevyhovujících hygienických podmínek. V tomto týdnu inspektoři zaznamenali další případ u prodejny Lidl Česká republika v.o.s, kdy byla zjištěna obdobná závažná pochybení.

Pozor na mléčné pudingy s nebezpečným peroxidem od společnosti FrieslandCampina Germany GmbH

19.02.2011 | SZPI varuje spotřebitele před nebezpečnými potravinami Prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) obdrželo Národní kontaktní místo pro RASFF informaci o distribuci nebezpečných potravin na území ČR. Jedná se o mléčné pudingy: Landliebe Grießpudding Traditionell a Landliebe Grießpudding Zimt (datum minimální trvanlivosti 10. 03. 2011, hmotnost 150 g) a Landliebe Grießpudding Traditionell, Landliebe Grießpudding Zimt, Landliebe Grießpudding Milchschokolade a Landliebe Grießpudding Vanille (datum minimální trvanlivosti 04. 03. 2011, hmotnost 150 g). Výrobcem je společnost FrieslandCampina Germany GmbH.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.